Krijg jij wel voldoende vitamines binnen?
Vitamines zijn belangrijk. Dat is simpel en dat weet ook iedereen wel. Maar sta je daar voor jezelf wel eens écht bij stil? Heb je je wel eens echt daadwerkelijk verdiept in wat vitamines voor je doen? Wat er gebeurt als je ze tekort komt? Of, als je er teveel van binnenkrijgt?
Vitamines zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Niet alleen zijn ze belangrijk om gezond te blijven maar ook bijvoorbeeld om snel of sneller te herstellen van ziektes. Even wat info over vitamines dus…
A, B, C, D, E, K...
Iedereen kent wel de vitamine soorten. Maar, waar dienen ze voor? Wanneer kom je te kort? Is aanvulling in de vorm van suppletie nodig of, is alleen al ‘verse’ voeding voldoende?
13 soorten vitamines
Er is ten eerste een verschil in: ‘in
water-oplosbare’ vitamines en ‘in
vet-op losbare’ vitamines.
- De in water oplosbare soorten zijn: de vitamines B en C waarbij de vitamine B soorten te onderscheiden zijn in B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze komen voornamelijk voor in het vocht van voedingsmiddelen. Deze soorten worden niet opgeslagen en verlaten ons lichaam weer via de urine.
- De in vet oplosbare vitamines zijn: A, D, E en K. Deze soorten komen van nature voornamelijk voor in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in onze weefsels worden opgeslagen.
Informeer je waaróm ze zo belangrijk zijn
Iedereen weet wel dat vitamine C heel belangrijk is om de weerstand op peil te houden, maar, het word ook steeds meer bekend dat vitamine D éven belangrijk is of soms nog wel belangrijker. Waar dienen de andere vitamines eigenlijk voor? In welke voedingsmiddelen komen ze voornamelijk voor? en hoeveel heb je er van nodig om verzekert te zijn van voldoende inname?
het heeft zeker zin om ze eens onder de loep te nemen en eens te kijken of jouw voedingspatroon eigenlijk wel voldoende van al deze soorten bevat. Allemaal vragen die beantwoord worden in de volgende artikelen. Lees ze eens door, want het is heel belangrijk!